Kartoflanka z pulpecikami

Sycąca i bardzo smaczna

Składniki dla: 5 osób

Składniki - zupa

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 1,2 l bulionu

Składniki - pulpety

  • 20 dag mięsa mielonego wołowego
  • 10 dag mięsa mielonego drobiowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Zupa: marchewki i seler obierz i umyj. Zetrzyj na grubej tarce lub pokrój na malutkie kawałeczki. Wrzuć na rozgrzany olej i obsmaż, do lekkiego zrumienienia. Przełóż do miseczki - patelnię zostaw do podsmażenia cebuli. 

2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do wrzącego bulionu. Gdy lekko zmiękną, dodaj podsmażone warzywa i pokrojoną na plasterki papryczkę (oczyść ją najpierw z pestek!). Wsyp paprykę i szczyptę pieprzu. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem. 

3. W tym czasie zrób pulpeciki. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na zostawionej patelni. Możesz podlać ją 1-2 łyżkami wywaru, jeśli patelnia jest za sucha. Mięso wymieszaj z jajkiem, cebulą, sosem sojowym, majerankiem i sporą szczyptą pieprzu. Wyrób przez kilka minut i uformuj kuleczki. Wrzuć je do gotującej się zupy. Gotuj 15-20 minut. Ugotowane pulpeciki możesz zamrozić na następny obiad. Ułóż je płasko na posmarowanym olejem talerzu i wstaw do zamrażalnika. Zamrożone przełóż do woreczka i wykorzystaj w ciągu 3-4 tygodni.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje