Kasza jaglana z buraczkami

Pyszna i sycąca!

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 czerwone buraki
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz
  • posiekany szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania

1. Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową. Piecz ok. godziny w 180 st. Szalotki obierz, pokrój w plasterki. Kaszę przelej na sitku wrzątkiem, osącz. 

2. Rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej szalotki. Dodaj kaszę. Smaż 2 minuty, potem wlej 1 i 1/2 szkl. gorącej posolonej wody. Duś razem 10 minut. Buraczki obierz i zetrzyj. Wrzuć do kaszy. Dolej jeszcze 1 szkl. wrzątku. Duś przez kolejne 10 minut. 

3. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, miodem, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i lubczykiem. Posyp słonecznikiem i szczypiorkiem. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje