Kasza jęczmienna z bakłażanem

Kasza jest bardziej bogata w wartości odżywcze niż ryż, makaron czy ziemniaki. Dlatego powinna stać się stałym elementem naszego jadłospisu.

Składniki:

  • 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 duży bakłażan
  • 5 pomidorów pokrojonych w plastry
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • 50 g parmezan

Reklama

beszamel:

  • 300 ml mleka
  • 20 g masła
  • 20 g mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażan pokrój, posyp solą i odstaw. Po 20 minutach wytrzyj go papierowym ręcznikiem.

Przysmaż z obu stron na oliwie z oliwek. Na beszamel: rozpuść masło i wymieszaj je z mąką. Powoli dolewaj mleko i podgrzewaj, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, dopraw do smaku. W żaroodpornym naczyniu układaj naprzemiennie kaszę i pomidory, dolewając beszamel.

Przykryj bakłażanami, dodaj jeszcze trochę beszamelu i posyp parmezanem. Zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj z bazylią.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje