Kasza pęczak z warzywami

Kaszę możesz podać na zimno jako przystawkę

Składniki:

  • szklanka kaszy pęczak
  • 2 łyżeczki klarowanego masła
  • 2 marchewki
  • 4 łyżeczki orzechów włoskich posiekanych
  • pietruszka
  • kawałeczek selera
  • jabłko
  • łyżeczka oliwy
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Reklama

Przygotowanie:
1 Kaszę opłucz, zalej dwiema szklankami wody, zagotuj, dodaj sól, gotuj jeszcze chwilę. Garnek przykryj, zawiń w gazetę i w koc. Odstaw na kilka godzin. Włoszczyznę obierz, zalej wodą i ugotuj z masłem i solą. Osącz, ostudź i pokrój w kostkę.

2 Kaszę przerzuć do miski, ostudź. Dodaj pokrojone warzywa, posiekane orzechy i pokrojone w kostkę jabłko. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem. Kaszę z warzywami zalej sosem, wymieszaj.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje