Kasza z warzywami

Na duży apetyt!

Składniki:

  • 40 dag kaszy jęczmiennej
  • 10 dag mrożonego groszku
  • 1 cebula, sól
  • 4 ząbki czosnku, bulion
  • 20 dag marchwi
  • po 15 dag pietruszki i selera
  • 20 dag wędzonego boczku
  • smalec, pieprz
  • majeranek

Przygotowanie:

1. Kaszę przepłucz na sicie, wsyp do garnka. Wlej tyle zimnego bulionu, by kasza była przykryta. Pozostaw na kilkadziesiąt minut do namoczenia. Następnie dolej wodę i ugotuj kaszę do miękkości.

Reklama

2. 5 minut przed końcem gotowania dopraw kaszę do smaku solą. Wsyp rozmrożony groszek, wymieszaj.

3. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno poszatkuj. Oczyść marchewki, pietruszkę i seler. Warzywa pokrój na małe kawałki. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki smalcu. Przesmaż na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj warzywa, chwilę smaż.

4. Boczek pokrój, wysmaż na patelni na chrupiąco. Przełóż do naczynia z warzywami. Dodaj kaszę z zielonym groszkiem. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, posyp majerankiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje