Kawa zbożowa: Jak ją pić i podawać

Kawa zbożowa zawiera przeciwutleniacze, które ograniczają szkodliwe działanie wolnych rodników, wspomagają też układ krążenia.

Jest bogata w magnez, który podnosi odporność i wzmacnia układ nerwowy.

Dietetyczna

Reklama

Prawie nie ma kalorii, ale zawiera błonnik rozpuszczalny, więc – wypita na śniadanie – nasyci cię na długo. Pomaga też obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi, przyspiesza procesy trawienne i reguluje pracę jelit.

A może z... jajkiem?

Smakowity dodatek: żółtko utarte w kąpieli wodnej z łyżeczką cukru, wymieszane z pianą z białka i cukrem waniliowym. Wlej do kawy!

Po arabsku

Do 2 łyżeczek rozpuszczalnej kawy zbożowej dodaj po szczypcie mielonych przypraw: goździków, imbiru, cynamonu i kardamonu. Zalej szklanką wrzątku, zaparzaj 5 min. Posłodź miodem.

Jak ambrozja

Wyśmienity smak zapewnią kawie odpowiednie dodatki: zwykłe mleko oraz kilka kropli aromatu kokosowego lub waniliowego. Możesz też dodać miód, syrop smakowy albo cynamon lub imbir.

Na zimno

3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy zbożowej zalej niepełną szklanką wrzątku, dodaj kilka kropli aromatu migdałowego.

Gdy ostygnie, dolej 2/3 szklanki mocno schłodzonego mleka (można je spienić). Rozlej do 2 pucharków, dodaj kilka kostek lodu lub… po gałce lodów waniliowych. 

Ekspresowe rady

Kawą zbożową (2 łyżeczki) możesz urozmaicić smak owsianki. Doskonałym uzupełnieniem owsianki będą np. orzechy i rodzynki. Orzechy możesz uprażyć!

25 przepisów na pyszną kawę

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: układ krążenia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje