Keks ananasowy w polewie

Prostszy, niż myślisz.

Składniki

  • 12,5 dag Kostki do pieczenia Kasia
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • 35 dag kandyzowanej mieszanki ananasowej
  • trochę Kostki do pieczenia Kasia do smarowania foremki
  • bułka tarta do oprószenia foremki
  • 1 torebka białej polewy czekoladowej lub cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem, następnie porcjami dodaj do nich miękką kostkę do pieczenia Kasię i utrzyj całość mikserem. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko. Ucieraj dalej, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Dorzuć kandyzowaną mieszankę ananasową.

Reklama

2. Białka ubij, delikatnie domieszaj do ciasta. Foremkę posmaruj Kostką do pieczenia Kasia. Oprósz tartą bułką. Nałóż do niej ciasto. Keks piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij z formy, wystudź. Oblej polewą albo posyp cukrem pudrem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje