Keks inny niż wszystkie

Rabarbar nada ciastu wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 30 dag śmietany 12 proc.
  • 6 dag masła
  • 35 dag rabarbaru
  • łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • szklanka brązowego cukru
  • skórka z cytryny
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

1 Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, łyżeczką cynamonu, sodą, solą. Cytrynę umyj, sparz, zetrzyj z niej skórkę. Masło utrzyj z 3/4 szklanki cukru, cukrem waniliowym, skórką z cytryny. Dodaj jajka, ucieraj. Dodaj mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszaj.

Reklama

2 Rabarbar umyj, pokrój na kawałki długości 2 cm, wymieszaj z łyżką mąki, dodaj do masy, wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto, wyrównaj wierzch, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Piecz 60 minut w 180˚C.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje