Kiełbasa zapiekana z fasolą

Można ją podać na drugie danie albo kolację. Ale tylko wtedy, gdy będziemy bardzo, bardzo głodni.

Składniki:

  • 30 dag białej fasoli jaś
  • 6 białych kiełbasek
  • listek laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pół łyżeczki suszonej szałwii
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • łyżeczka przyprawy uniwersalnej

Reklama

Przygotowanie:
1. Fasolę wsyp do rondla, zalej wodą, mocz przez całą noc. Dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie, gotuj na małym ogniu do miękkości (ok. półtorej godziny). Oprósz solą, pozostaw w wodzie.

2. Kiełbaski ponakłuwaj w kilku miejscach, włóż do garnka, zalej pół litra wody, posyp przyprawą uniwersalną. Gotuj ok. 15 minut na małym ogniu. Kiełbaski wyjmij.

Wywar podziel na pół, jedną część wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Fasolę odcedź, ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kiełbaski, lekko wciskając je w fasolę.

Zalej przygotowanym pomidorowym wywarem, oprósz tymiankiem i szałwią. Zapiekaj ok. 25 minut w temp. 160°C.


Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: przepis | kiełbasa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje