Kieszonki drobiowe w komosie

Mają wyrazisty smak i niezwykle chrupiącą skorupkę. Podane z kremowym puree ziemniaczano-selerowym zachwycą nawet wybredne podniebienia!

Składniki:

  • 4 plastry fileta z indyka
  • 65 dag ziemniaków
  • 30 dag selera
  • 1 główka sałaty
  •  5 łyżek płatków migdałowych
  • 10 dag sera typu parmezan
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 dag komosy ryżowej (ew. kaszy kuskus)
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag bułki tartej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • sok z 1 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki

Reklama

Przygotowanie:

1. Ziemniaki oraz seler obierz, opłucz, zalej posoloną wodą. Gotuj ok. 20 minut. Sałatę opłucz, polej wrzącą wodą, liście osącz. Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni, wystudź. Parmezan drobno zetrzyj. Sałatę wymieszaj z płatkami migdałowymi, serem, oliwą oraz sokiem z cytryny. Farsz przypraw solą i pieprzem.

2. Komosę wsyp na gęste sitko i dokładnie płucz przez parę minut pod zimną bieżącą wodą, intensywnie mieszając, by pozbyć się z gorzkiego smaku. Potem ugotuj ją na sypko wg przepisu na opakowaniu. Kotlety umyj, wytnij w nich głębokie kieszonki. Mięso posyp solą i pieprzem. Do każdej kieszonki włóż łyżkę farszu. Mleko zagotuj z masłem. Ziemniaki i seler odcedź, wlej mleko. Warzywa utrzyj na gładkie puree. Połącz z resztą farszu. Przypraw solą, pieprzem i gałką.

3. Komosę wymieszaj z tartą bułką. Jajka roztrzep widelcem. Kotlety oprósz mąką, zanurz w jajkach, potem panieruj w komosie z tartą bułką. Smaż na mocno rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony. Kotlety podawaj z piure ziemniaczano- selerowym. Danie udekoruj natką.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje