Kieszonki z grzybami

Z gotowanych ziemniaków.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- 3 łyżki masła,
- 10 dag mąki,
- 20 dag pieczarek,
- 1 cebula,
- 4 łyżki natki pietruszki,
- 5 dag bułki tartej,
- 4 łyżki stopionego masła,
- tymianek lub natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć w zimnej wodzie. W garnku zagotować wodę, ugotować w niej ziemnaiki w mundurkach. Obrać ze skórki i zrobić piure. Oddzielić białka od żółtek. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z żółtkami, 1 łyżką masła, 2 łyżeczkami soli i mąką. Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę drobno posiekać. Cebulę i pieczarki dusić 10 minut na pozosta łej porcji masła. Doprawić solą, pieprzem, dodać natkę. Ciasto ziemnaiczane rozwałkować, wyciąć 16 krążków. Na środek każdego nałożyć 1 łyżeczkę farszu pieczarkowego. Brzegi krążków posmarować białkami, skleić. Wierzch kieszonek posmarować białkiem i obtoczyć w bułce. Smażyć na maśle z obu stron. Przed podaniem udekorować zieleniną.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas