Kieszonki z mozzarellą i natką

Idealny pomysł na niedzielny obiad

Czas przyrządzenia: 20 minut + smażenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 8 plasterków szynki
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • suszone zioła włoskie
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Natkę opłucz, dobrze osusz, odłóż 2-3 gałązki. Resztę natki drobno posiekaj. Mozzarellę osącz z zalewy. Ser pokrój na 16 cienkich plasterków. Filety z kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. 

2. Każdy filet rozetnij na 2 płaty. Lekko je rozbij. Posyp solą, pieprzem i włoskimi ziołami. Płaty mięsa przykryj plasterkami szynki. Na połowie każdego kotleta połóż po 2 plasterki sera. 

3. Kotlety z serem i szynką posyp natką. Płaty mięsa złóż na pół. Zepnij wykałaczkami. Od odłożonych gałązek natki poodrywaj listki. Ułóż na wierzchu każdego kotleta po kilka listków natki. 

4. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż kotlety. Smaż je ok. 10 minut. Często obracaj, aby usmażyły się równomiernie. Podawaj je np. z sałatką ryżową z marchewką i groszkiem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje