Kisiel z żurawin

Zdrowy deser.

Składniki na 6 porcji:

- 1/2 kg żurawin mrożonych,
- szklanka cukru,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 3 łyżki śmietany 30 proc.,
- kilka owoców żurawiny do dekoracji lub rodzynki.

Przyrządzanie:

Żurawiny rozmrozić. Rozgnieść je widelcem. Zagotować dwie szklanki wody z cukrem, cynamonem oraz imbirem.
Do wody dodać rozgniecione żurawiny. Gotować ok. 10 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 1/2 szklanki zimnej wody. Wlać do gotującej się wody z żurawiną, cały czas mieszając. Zmniejszyć gaz i gotować jeszcze około 5 minut. Gotowy kisiel wlać do salaterek i odstawić do zastygnięcia. Śmietanę włożyć do garnuszka, dodać 2 łyżki cukru, ubić mikserem na sztywną masę. Salaterki ozdobić owocami żurawiny lub rodzynkami. Do każdej salaterki włożyć kleks ubitej śmietany.
Porcja: 170 kcal
Czas przygotowania: 35 minut

Dowiedz się więcej na temat: żurawina | desery | deser

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje