Kisz (quiche)ze szpinakiem

Przepis rodem z Francji.

Przygotowanie:

  • porcja mrożonego kruchego ciasta
  • 400 g karczochów z puszki
  • szklanka listków młodego szpinaku (może być mrożony)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki startego sera gruyère (lub innego twardego)

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Natłuść formę do pieczenia. Rozmrożone ciasto umieść między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj. Przełóż je do formy, przytnij równo brzegi. Wstaw do lodówki na 15 minut.

Reklama

2. Wyjmij ciasto z lodówki, ułóż na nim papier do pieczenia i dociśnij suchą fasolą (aby nie wybrzuszało się w czasie pieczenia). Piecz 10 minut. Zdejmij papier i fasolę. Piecz jeszcze 5 minut.

3. Na ostudzonym cieście ułóż odsączone kawałki karczocha i szpinak. Wymieszaj w misce jajka ze śmietaną i mlekiem. Przypraw solą i pieprzem, dodaj ser. Zalej masą jajeczną warzywa na cieście. Piecz 35-40 minut. Podaj kisz z zieloną sałatą.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje