Kisz (quiche)ze szpinakiem
Przepis rodem z Francji.
Quiche ze szpinakiem123RF/PICSEL
Przygotowanie:
- porcja mrożonego kruchego ciasta
- 400 g karczochów z puszki
- szklanka listków młodego szpinaku (może być mrożony)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1/4 szklanki mleka
- 2/3 szklanki startego sera gruyère (lub innego twardego)
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Natłuść formę do pieczenia. Rozmrożone ciasto umieść między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj. Przełóż je do formy, przytnij równo brzegi. Wstaw do lodówki na 15 minut.
2. Wyjmij ciasto z lodówki, ułóż na nim papier do pieczenia i dociśnij suchą fasolą (aby nie wybrzuszało się w czasie pieczenia). Piecz 10 minut. Zdejmij papier i fasolę. Piecz jeszcze 5 minut.
3. Na ostudzonym cieście ułóż odsączone kawałki karczocha i szpinak. Wymieszaj w misce jajka ze śmietaną i mlekiem. Przypraw solą i pieprzem, dodaj ser. Zalej masą jajeczną warzywa na cieście. Piecz 35-40 minut. Podaj kisz z zieloną sałatą.