Kiszone śliwki

Świetne do mięs i sałatek.

Składniki:

  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • kilka goździków
  • kilka ziaren pieprzu
  • szczypta mielonego imbiru
  • 2 kg śliwek (np. jędrnych, niezbyt dojrzałych węgierek lub renklod)

Przygotowanie:

1. Zagotuj litr wody z solą i cukrem. Wystudź, dodaj sok z cytryny. Goździki i pieprz rozgnieć w moździerzu i połącz z imbirem. Małe śliwki umyj i wydryluj, większe przekrój na połówki lub ćwiartki, usuwając pestki. Wyparz słoiki razem z wieczkami. Owoce układaj warstwami w słoikach, posypując każdą warstwę mieszanką przypraw. Całość zalej solanką, przykryj ściereczką, odstaw na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.

Reklama

2. Zakręć wieczka i umieść gotowe przetwory w chłodnym miejscu (np. w piwnicy).

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje