Klasyczny ratatuj

Wykorzystaj świeże warzywa i zioła.

Proste i sycące danie dla każdego
Proste i sycące danie dla każdego123RF/PICSEL

Przygotowanie

Umyj i pokrój w niedużą kostkę cukinię. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Umyj i przekrój bakłażany na pół. Posyp je solą, a po kwadransie osusz i pokrój w kostkę.

Sparz wrzątkiem pomidory, zdejmij z nich skórę i pokrój w duże kawałki. Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w małą kostkę.

Wszystkie warzywa włóż do rondla z grubym dnem. Dopraw solą i pieprzem. Postaw rondel na dużym gazie, rozgrzej olej i włóż warzywa. Podsmażaj je, aż lekko zbrązowieją. Gdy zrobią się miękkie, wlej do rondla trzy łyżki koncentratu pomidorowego.

Umyj i osusz bazylię, oberwij listki i porwij je na kawałki. Gotową potrawę dopraw solą i pieprzem, dodaj bazylię. Podawaj z bagietką lub paluszkiem ptysiowym.

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas