Klasyczny tort orzechowy

Rozdziel 7 jaj na żółtka i białka. Żółtka ubij ze szklanką cukru.

Składniki:

  • 11 jaj
  • 3-4 łyżki kawy
  • 250 g masła
  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 50 g całych orzechów (dowolnych) i 300 g zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki wódki

Reklama

Sposób przygotowania:


Rozdziel 7 jaj na żółtka i białka. Żółtka ubij ze szklanką cukru. W drugiej misce wymieszaj 1 łyżkę mąki, 2/5 szklanki bułki tartej, 200 g orzechów mielonych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i połącz je z koglem- -moglem. Białka ubij na sztywno i dodaj ją porcjami do masy. Ciasto wylej na wysmarowaną masłem i posypaną mąką tortownicę. Piecz w temp. 180 stopni C 25 minut. Tak samo z 4 jajek, 1/2 łyżki mąki, 100 g orzechów, ok. 1/5 szklanki bułki tartej, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczki proszku do pieczenia przygotuj drugi placek.

Piecz 20 minut. Mleko zagotuj, dodaj rozrobiony budyń z 1 szklanką cukru. Kiedy będzie gotowy, wbij 2 żółtka i szybko wymieszaj. Odstaw. Zaparz mocną kawę. Wystudź. Masło utrzyj i dodawaj do niego porcjami zimny budyń, zmiksuj. Powoli dodaj 3-4 łyżki zimnej kawy, wymieszaj. Wlej 2-3 łyżki wódki, wymieszaj. Grubszy biszkopt podziel na dwa placki (razem z cieńszym będą 3). Nasącz je resztą kawy. Przełóż masą budyniową. Posmaruj nią także wierzch i boki tortu. Ciasto udekoruj orzechami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje