Klejone kartoflarze

Świetny pomysł na rodzinny obiad lub kolację. Wielbiciele placków ziemniaczanych będą zachwyceni! To ich wzbogacona wersja, która każdego zachwyci smakiem.

Klejone kartoflarze z selerem
Klejone kartoflarze z selerem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce z dużymi otworami. Lekko odciśnij na sitku z nadmiaru soku, wymieszaj. Do masy wbij jajka, wsyp mąkę oraz przyprawy. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych otworkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Oba składniki dodaj do ciasta. Ponownie wymieszaj.

Cebulę na farsz obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Wymieszaj z mięsem. Dodaj posiekane korniszony i koperek. Przypraw masę do smaku solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Łyżką nakładaj ciasto, formując cienkie placuszki. Na środek każdego połóż małą porcję farszu z mięsa i delikatnie go spłaszcz. Następnie nałóż na to drugą warstwę masy ziemniaczanej, lekko ją rozsmaruj na mięsie. Smaż na średnim ogniu aż się zarumienią.

Gdy placki zrumienią się od spodu, delikatnie przewróć je łopatką na drugą stronę i smaż do uzyskania złotego koloru. Gotowe przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas