Klopsiki curry

Doskonale smakują z ryżem lub makaronem.

Składniki:

- 70 dag mielonego mięsa drobiowego,
- po 10 dag warzyw: kalafior, groszek, marchewka,
- 1 jajko,
- 1 czerstwa bułka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 cebula,
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- 1 czubata łyżeczka curry

Przygotowanie:

Warzywa rozdrobnić, cebulę posiekać. Bułkę namoczyć w mleku i kiedy zmięknie dodać ją do mięsa wraz z jajkiem, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać warzywa i smażyć ok. 2 minut. Zalać białym winem, przemieszać i dodać śmietankę, przyprawić solą, pieprzem i curry, doprowadzić do wrzenia i wkładać uformowane klopsiki. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu. Sos powinien samoistnie się zagęścić. Jeśli używana jest gorsza śmietana, sos należy zaprawić zasmażką przyrządzoną z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki. Klopsiki podawać posypane natką pietruszki z ryżem lub makaronem.
Czas przygotowania 1 h. 15 min. Przepis na 6 osób.

Dowiedz się więcej na temat: mięso mielone

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje