Kluski na parze nadziewane dżemem

Smaki dzieciństwa.

Kluski na parze nadziewane dżemem
Kluski na parze nadziewane dżemem123RF/PICSEL

Składniki:

pół kg mąki, pół kostki masła, 15 dag cukru, cukier waniliowy, pół litra mleka, 1/3 op. drożdży, 4 jajka, sól, dżem
Przygotowanie:

Drożdże, 20 dag mąki, kilka łyżek cukru, cukier waniliowy i mleko wymieszaj w misce. Ustaw na garnku z ciepłą wodą. Gdy rozczyn zwiększy objętość, dodaj resztę mąki i cukru, jajka, masło i szczyptę soli, dobrze wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Ciasto lekko zagnieć. Uformuj placki, ułóż ulubiony dżem. Zlep, formując kluski.

Na garnku z gotującą się wodą rozłóż ściereczkę, obwiąż sznurkiem. Ułóż 4 kluski, przykryj miską, paruj 7-8 min. Polej np. sosem karmelowym.

Przyrządzam smakołyki dla wnuczka Dawidka. Jednym z jego ulubionych przysmaków są kluski gotowane na parze z dodatkiem dżemu. Przepis przysłała Czesława Słota z Rudnika Małego

Czas przygotowania: 45 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 2,50 zł

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas