Kluski śląskie z boczkiem

Doskonałe jako dodatek i jako samodzielne danie

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej do posypania stolnicy
  • 2 jajka
  • 8 dag masła
  • 20 dag boczku
  • cebula
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Umyte i obrane ziemniaki zalej osoloną wrzącą wodą, gotuj do miękkości. Odlej. Gdy ostygną, przeciśnij je przez praskę na puree. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka i sól. Zagnieć ciasto. Wyłóż na stolnicę oprószoną mąką.

Reklama

2. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszcz. Palcem zrób wgłębienie.

3. Zagotuj w garnku 3 litry osolonej wody. Wrzucaj kluski partiami i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, przysmaż cały czas mieszając.

Kluski podawaj z boczkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje