Kluski z makiem i bakaliami

Tradycyjne danie wigilijne

Kluski z makiem
Kluski z makiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mak przełóż do garnka. Dodaj rozdrobnione bakalie, płatki migdałowe, masło, mleko i cukier waniliowy. Mieszając, gotuj masę, aż masło się roztopi. Wtedy zmniejsz płomień i gotuj 10 min. 

2. W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć  makaron, zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8-10 minut. Potem makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Ułóż na masie makowej. Danie udekoruj orzechami włoskimi i żurawiną.

Zmysłowe smaki: Tradycyjny makowiecInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas