Kluski z makiem, miodem i bakaliami

Na wigilijny stół

Składniki:

  • torebka makaronu
  • 1,5 l mleka
  • sól
  • szklanka maku
  • bakalie (po 5 dag rodzynek, posiekanych orzechów włoskich  i laskowych, suszonych moreli i śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczowej)
  • miód do smaku (najlepiej gryczany)

Reklama

Przygotowanie:

Mak wysyp na gęste sito, przepłucz, dwukrotnie przelej dużą ilością wrzątku i odstaw. Osączony 2 razy przepuść przez maszynkę do mięsa. W garnuszku rozpuść miód i podgrzewając, utrzyj z makiem. Następnie wymieszaj z bakaliami (masę możesz doprawić rdzeniem wyskrobanym z laski wanilii).

Ugotuj mleko ze szczyptą soli i ugotuj w nim makaron do miękkości. Odcedź i przestudź. Następnie wymieszaj z masą makową. Przełóż do salaterki i mocno ochłodź. Przed podaniem potrawę możesz udekorować suszonymi owocami lub paskami skórki pomarańczowej smażonej w cukrze. Przygotowane wcześniej kluski z makiem możesz przez 2-3 dni przechować w lodówce.

Danie przygotujesz w 20 minut, jeśli użyjesz gotowej masy makowej, najlepiej zawierającej już bakalie.

Dowiedz się więcej na temat: kluski | MAK | danie | bakalie | miód | mąka | maki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje