Knedle z makiem w sosie z owoców leśnych

Wystarczy dla czteroosobowej rodziny.

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki - kluski

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka

Składniki - dodatki

  • 5 łyżek maku
  • 20 dag mrożonych owoców leśnych
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Przeciśnij przez praskę. Dodaj przesianą mąkę, jajka oraz szczyptę soli i zagnieć ciasto. Na stolnicy wysypanej mąką uformuj grube wałeczki. Pokrój na kawałki i ulep z nich kulki. Gotuj we wrzątku ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedź i posyp makiem. 

2. Owoce leśne wymieszaj z cukrem i zagotuj z dodatkiem wody. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody. Cały czas mieszając, dodawaj powoli do gotujących się owoców, aż powstanie gęsty sos. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje