Knedle z truskawkami

Według tego samego przepisu możesz przygotować też knedle z morelami, śliwkami lub jabłkami. Wszystko zależy od tego, jakie owoce są akurat popularne i na co masz ochotę.

Składniki:

  • 40 dag truskawek
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli, szczypta cukru
  • 2-3 łyżki brązowego  cukru
  • 4 łyżki masła

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę, sól, cukier i jajka. Wyrób, uformuj wałek.

Nożem odcinaj niewielkie kawałki ciasta i formuj z nich placki, w środek każdego wkładaj truskawkę (możesz lekko oprószyć cukrem). Zlepiaj w kulki.

Knedle wkładaj kolejno do osolonej wrzącej wody i gotuj przez ok. 4 minuty. Następnie odsącz i podaj polane masłem i posypane brązowym cukrem.

Dowiedz się więcej na temat: knedle | ziemniaki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje