Knedle z truskawkami

Sezon na truskawki trwa. Zróbmy z nich pyszne danie, które posmakuje całej rodzinie.

Są pyszne!
Są pyszne! 123RF/PICSEL

Truskawki umyj, osusz i odszypułkuj. Następnie pokrój na mniejsze części i wymieszaj z 2 łyżkami zwykłego cukru. Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw do wystudzenia. Gdy będą zimne, zmiel je lub przeciśnij przez praskę.

Do ziemniaków dodaj jajko, szczyptę soli i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. 

Z masy uformuj wałek. Następnie odrywaj nieduże kawałki ciasta, spłaszcz je w dłoni, a na środek nałóż truskawkę. Całość zlep dokładnie, formując kulki. Knedle gotuj w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, trzymaj na ogniu jeszcze przez 3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową. Kluski podawaj posypane cukrem pudrem i startą czekoladą. 

Przepis na knedle z morelamiInteria Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas