Knedle z truskawkami

Z letniego menu.

Składniki:

Reklama

- 60 dag ugotowanych mączystych ziemniaków,
- 25 dag mąki,
- 1 jajko,
- sól,
- cukier,
- 0,5 kg. truskawek,
- 250 ml kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Truskawki umyć, osuszyć, oszypułkować, pokroić na mniejsze części i wymieszać z 2 łyżkami cukru. Zimne ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, połączyć z jajkiem, szczyptą soli i mąką, dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 3 cm., kroić na kawałki ok. 3 cm. Kawałki rozpłaszczyć na placuszki i wkładać w nie truskawki, sklejać dokładnie. Gotować w osolonym wrzątku, gdy wypłyną, gotować jeszcze ok. 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną i cukrem. Dekorować truskawkami. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 8 osób.

Dowiedz się więcej na temat: truskawki | dania na słodko | potrawy wegetariańskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje