Knedle ze śliwkami

Z kokosową nutą

Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, dokładnie rozgnieć praską i ostudź. Umyte śliwki nadkrój tak,by pozostały złączone. Usuń z nich pestki. 

2. Do ziemniaków dodaj mąkę oraz jajko i połącz w jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, dosyp odrobinę mąki. Oprószonymi mąką dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz je w dłoniach, na środku ułóż śliwkę i otocz ciastem, formując kulę. 

3. W garnku zagotuj wodę. Wrzuć knedle i gotuj ok. 5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier oraz wiórki i smaż, aż całość się zarumieni. Knedle wyjęte z wody obtaczaj w wiórkach.

Zmysłowe smaki: Knedle ze śliwkamiInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas