Knedle ze śliwkami

Z letniego menu.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 1 kg ziemniaków,
- 30 dag mąki wrocławskiej,
- 40 dag twarogu,
- 1-2 jajka,
- sól, 50 dag śliwek,
- 15 dag masła,
- 2 łyżki bułki tartej,
- cukier waniliowy

Przygotowanie:

1. Obierz ziemniaki, ugotuj do miękkości, potłucz, przeciśnij przez praskę, pozostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj zmielony ser, mąkę, jajka i szczyptę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto.
2. Śliwki wypestkuj. Włóż na 5 min do wrzątku, odcedź, osącz. Nabieraj po porcji ciasta, lekko rozpłaszczaj i układaj na nim śliwkę, oblepiaj ciastem formując kluskę. Panieruj w mące.
3. Knedle porcjami gotuj w lekko posolonym wrzątku. Odcedzaj, przelej zimną wodą.
4. Stop masło na nim zrumień bułkę, polewaj knedle, posypuj cukrem waniliowym. Do masła możesz też dodać odrobinę cynamonu, płatki migdałów lub wiórki kokosowe.
Czas przygotowania: 90 minut.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 460 kcal.

Dowiedz się więcej na temat: śliwki | kluski | dania na słodko | potrawy wegetariańskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje