Knedle ze śliwkami
Z letniego menu.
- 1 kg ziemniaków,
- 30 dag mąki wrocławskiej,
- 40 dag twarogu,
- 1-2 jajka,
- sól, 50 dag śliwek,
- 15 dag masła,
- 2 łyżki bułki tartej,
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
1. Obierz ziemniaki, ugotuj do miękkości, potłucz, przeciśnij przez praskę, pozostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj zmielony ser, mąkę, jajka i szczyptę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto.
2. Śliwki wypestkuj. Włóż na 5 min do wrzątku, odcedź, osącz. Nabieraj po porcji ciasta, lekko rozpłaszczaj i układaj na nim śliwkę, oblepiaj ciastem formując kluskę. Panieruj w mące.
3. Knedle porcjami gotuj w lekko posolonym wrzątku. Odcedzaj, przelej zimną wodą.
4. Stop masło na nim zrumień bułkę, polewaj knedle, posypuj cukrem waniliowym. Do masła możesz też dodać odrobinę cynamonu, płatki migdałów lub wiórki kokosowe.
Czas przygotowania: 90 minut.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 460 kcal.