Knedle ze śliwkami

Klasyczne danie z letniego menu.

Składniki:

- 0,5 kg. śliwek,
- 60 dag ugotowanych mączystych ziemniaków,
- 25 dag mąki,
- 1 jajko,
- sól,
- cukier,
- 250 ml kwaśnej śmietany

Reklama

Przygotowanie:

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Zimne ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, połączyć z jajkiem, szczyptą soli i mąką, dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 3 cm, kroić na kawałki ok. 3 cm. Kawałki rozpłaszczyć na placuszki i wkładać w nie śliwki, wsypać 1/2 łyżeczki cukru, sklejać dokładnie. Gotować w osolonym wrzątku, gdy wypłyną, gotować jeszcze ok. 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną i cukrem. Jeśli zostaną śliwki można je zmiksować i połączyć ze śmietaną, sosem polewać knedle.
Czas przygotowania: 1 h. Przepis na 8 osób.

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | śliwki | dania na słodko | potrawy wegetariańskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje