Kociołek inaczej

Kilka najprostszych składników, garść aromatycznych przypraw i pachnących ziół. Dania jednogarnkowe zachwycają swoją prostotą, wyjątkowym aromatem i smakiem. Jak je przyrządzić? Oto pomysł na smaczną potrawę autorstwa Szefa Kuchni Kamis - Macieja Wawryniuka, który podpowiada, jak z prostych składników stworzyć pyszne i sycące jednogarnkowe potrawy dla całej rodziny, doprawiając je odpowiednio ziołami i przyprawami w ramach programu „Kulinarnie Mocni”.

Składniki

  • 500 łopatki wieprzowej,
  • ½ pęczka włoszczyzny
  • 150 g boczku wędzonego/kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 400g ziemniaków
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • Mix przypraw np. marki Kamis:
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka czosnku w płatkach
  • 1 łyżeczka posiekanych owoców jałowca
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz

Sposób przygotowania

Mięso pokrój w grubą kostkę i dopraw przyprawami. Włoszczyznę, boczek, ogórki i cebule pokrój grube plastry, a ziemniaki w kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do naczynia i wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Następnie z papieru do pieczenia wytnij 12 dużych kwadratów. Ułóż trzy warstwy papieru pod różnym kątem, tak aby powstały rozety. Na środku każdej z nich ułóż mięso z warzywami. Rozety zwiń do środka i zawiąż nitką na kształt sakwy. Piecz przez 90 minut w temperaturze 170 ° C.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje