Kokardki w szpinaku z tymiankiem

To wyjątkowo pyszne połączenie lekkiego białego mięsa i zielonych młodych listków. Smaku dodają mu też wonne przyprawy i delikatna mozzarella!

Składniki na 4 porcje:

  • 80 dag młodego szpinaku
  • 60 dag filetów z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 gałązki tymianku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka bulionu w proszku
  • 30 dag makaronu szerokie wstążki
  • 15 dag śmietany kremówki
  • 2 dag masła
  • 20 dag sera mozzarella
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Szpinak przebierz, dobrze opłucz, osącz na sitku. Filety umyj, wytrzyj do sucha. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek posiekaj. Tymianek opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Mięso skrop sokiem z cytryny, natrzyj połową czosnku. Lekko posyp solą oraz pieprzem. Smaż 5-6 minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.

2. Makaron wrzuć na posolony wrzątek, ugotuj według przepisu na opakowaniu. W tym czasie w garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę oraz resztę czosnku. Wrzuć szpinak. Posyp go bulionem i duś 8-10 minut. Pod koniec do szpinaku dolej śmietanę. Sos wymieszaj z tymiankiem i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Usmażone filety potnij w plasterki. Ułóż na talerzach. Makaron odcedź, osącz. Wyłóż na mięso. Polej sosem szpinakowym i posyp mozzarellą pokrojoną na kawałeczki. Jeśli lubisz, danie zamiast mozzarellą posyp pestkami słonecznika.

Przygotowanie ok. 35 minut 1 porcja 470 kcal


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje