Kokilki ogrodnika

Danie, które syci na długo

Składniki

  • 25 dag bobu
  • 40 dag młodych ziemniaczków
  • 3-4 małe marchewki
  • 1 mały seler
  • 3-4 cebulki z wąskiej dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka mielonej ostrej papryki
  • po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i mielonego kminku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mała szczypta cukru
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • oliwa

Sposób przygotowania

1. Przepłucz bób. Zalej go szklanką wrzątku, wsyp cukier i szczyptę soli. Gotuj 3 minuty. Odcedź, ale nie wylewaj wody. Bób obierz z łupinek. 

2. Warzywa obierz i umyj. Ziemniaki pokrój na ćwiartki, marchewki - na kawałki, seler - w grubsze plastry. Cebulki oczyść, posiekaj, czosnek obierz, potnij w plasterki. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą. Ułóż w nim rozdrobnione warzywa, posyp mieloną papryką, imbirem, kminkiem i gałką. Spryskaj oliwą. Piecz 20 minut w 180 st. C. Podpieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj bób, wlej wodę z gotowania bobu, dopraw sosem sojowym i pieprzem. 

3. Gotuj na małym ogniu bez pokrywki, aż warzywa będą miękkie. Do kokilek nałóż po porcji warzyw i zalej je gorącym wywarem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje