Kokilki z jajkami

Ziemniaki wyszoruj, gotuj we wrzątku 35-40 minut.

Składniki na porcję:

  • 4 duże ziemniaki
  • 8 jajek
  • 1 op. roszponki albo sałata masłowa
  • 2 pomidory
  • po 1 małej żółtej i pomarańczowej papryce
  • 1 opakowanie rzeżuchy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki jasnego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do formy

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki wyszoruj, gotuj we wrzątku 35-40 minut. Odcedź, przestudź. Przekrój wzdłuż. Wydrąż środki. Uważaj, by nie uszkodzić łupinek.

2. Wydrążone połówki ziemniaków ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem. Lekko oprósz solą i pieprzem. Do każdej połówki wbij jajko. Ziemniaki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 10 minut.

3. W tym czasie warzywa umyj, osusz. Papryki oczyść z pestek, pokrój w paseczki, pomidory potnij w kostkę, a sałatę porwij na kawałeczki. Odważ 5 dag wydrążonych ziemniaków. Utrzyj je z musztardą oraz octem. Porcjami domieszaj oliwę. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Pokrojone warzywa polej sosem, wymieszaj. Serwuj jako dodatek do ziemniaczanych kokilek z jajkiem. Posyp rzeżuchą.

Przygotowanie: ok. 75 min 1 porcja zawiera ok. 470 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje