Kokosanka z porzeczkami

Lekkie ciasto do porannej kawy

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 10-12 porcji

Składniki

  • 1,5 szkl. czarnych porzeczek
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

1. Owoce umyj i osusz. Masło powoli rozpuść na małym ogniu i odstaw do ostygnięcia. Mąki wymieszaj, przesiej przez sitko. Połącz z wiórkami i obydwoma rodzajami cukru. 

2. Jajka umyj, osusz, wbij do miski.  Do jajek dodaj żółtka, ubij na puszystą jasnokremową masę. Następnie, nadal ubijając, dodawaj po porcji suchych składników na przemian z porcjami mleka, aż powstanie gęste, ale lejące ciasto. 1-2 łyżki porzeczek odłóż, resztę owoców delikatnie domieszaj do ciasta. 

3. Tortownicę wyłóż pergaminem. Wlej przygotowane ciasto i szerokim nożem lub łopatką wyrównaj wierzch. Piecz ok. 40 minut w 180 st. C. Gdy ciasto ostygnie, wyjmij  je z foremki i udekoruj odłożonymi porzeczkami. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje