Kokosowa krajanka z miodową nutą

Łatwe do wykonania ciasto o kokosowym smaku

Ciasto podawaj pokrojone w kwadraty
Ciasto podawaj pokrojone w kwadraty123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 40 dag wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. lukier do dekoracji

Przygotowanie:

Mleko zagotuj z miodem i odstaw. Wymieszaj wiórki kokosowe z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia.

Powoli wlewaj mleko z miodem i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia łącznie z bokami, ponieważ ciasto jest klejące i łatwo przywiera do formy.

Wyrównaj powierzchnię i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30-35 minut w temperaturze 170°C.

Upieczone ciasto możesz dodatkowo nieregularnie polać lukrem. Podawaj pokrojone w kwadraty.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas