Kokosowe ekobułeczki

Idealne do porannej kawy

Składniki

  • 30 dag borówek lub jagód leśnych
  • po 1,5 szkl. mąki kokosowej i mąki pszennej typ 550
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. cukru (najlepiej z agawy)
  • 4 jajka
  • 1 szkl. mleka kokosowego + 4 łyżki wody
  • 5 łyżek oleju (najlepiej z pestek winogron)
  • szczypta soli
  • 1 białko
  • cukier do posypania bułeczek

Sposób przygotowania

1. Przygotuj zaczyn: lekko podgrzej mleko z wodą. Dodaj pokruszone drożdże, mieszaj, aż się rozpuszczą. Wsyp 4 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę cukru. Ponownie wymieszaj i odstaw na 15 minut. 

2. Mąki przesiej przez sitko. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem na jasną masę. Delikatnie domieszaj ją do mąki, połącz z zaczynem i olejem. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Białka ubij z solą, domieszaj do ciasta. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia. 

3. Podziel ciasto na 8-10 kulek. Każdą spłaszcz, na środek nałóż porcję owoców, zlep, formując bułeczkę. Ułóż je na blasze, zostaw do wyro- śnięcia. Posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp cukrem. Piecz 25-30 minut w 180 st. C.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje