​Kokosowe gofry

W sobotnie lub niedzielne poranki lubię poszaleć. Jest sporo czasu na to, by przyrządzić wyjątkowe śniadanie. Zazwyczaj robię gofry. Na słodko lub wytrawnie. Na ciepło lub po wystudzeniu. Na chrupko lub miękkie. Wszystko zależy od upodobań. Dodatek tłustego mleka kokosowego nadaje smak i lekką chrupkość. I koniecznie z kakao. Uwielbiam to połączenie! - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".

Ilość: 10 gofrów, 1 godzina przygotowania

Składniki

  • 2 szklanki mleka kokosowego (o zawartości ok. 12 proc. tłuszczu)
  • 1½ szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • 6 łyżek wody

Wykonanie:

Reklama

Do miski wsypać len i dodać wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.

Rozgrzać gofrownicę (jeśli to konieczne, posmarować lekko olejem) i piec gofry na złoty kolor.

Porady

Gofry podawać z ubitą śmietanką kokosową, dżemem i świeżymi owocami.

Fragment książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału" Weganona, czyli Pawła Ochmana. Premiera: 11 października 2017r. Wydawnictwo Znak.

Fragment książki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje