Kokosowo-kolendrowa zupa z krewetkami

Inspirowana kuchnią azjatycką.

Składniki na 2 porcje:

- 6 krewetek,
- łyżka oleju,
- puszka (425) mleczka kokosowego,
- 200 ml bulionu rybnego,
- 5 g świeżego imbiru,
- pół papryczki chilli,
- limonka,
- 3 łyżki chińskiego sosu rybnego,
- sól pęczek zielonej cebulki,
- 3 gałązki kolendry,

Przygotowanie:

Krewetki obsmażać na oleju ok. minutę z każdej strony. Mleczko kokosowe zagotować z bulionem rybnym i gotować 2-3 minuty. Imbir obrać i zetrzeć do zupy. Chilli wypestkować pokroić w cienkie krążki i dodać do zupy. Limonkę przekroić. Połowę pokroić w plasterki, z drugiej połowy wycisnąć sok. Zupę doprawić sosem rybnym, sokiem z limonki i solą. Zieloną cebulkę grubo pokroić i dodać do zupy wraz z krewetkami. Gotować jeszcze 3-5 minut. Zupę dekorować listkami kolendry i plasterkami limonki.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 710 kJ/170 kcal

Dowiedz się więcej na temat: zupa | owoce morza

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje