Kołaczyki morawskie

Idealne na drugie śniadanie

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 12 dag masła
  • 1 szkl. gęstej śmietany 18%
  • 5 żółtek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli

Składniki - kruszonka

  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 5 dag masła
  • 1/4 szkl. cukru
  • 4 łyżki posiekanych płatków migdałowych

Składniki - dżem

  • 2 szkl. śliwek
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • ew. 2 łyżki rumu

Sposób przygotowania

1. Ciasto: drożdże rozkrusz, wsyp 1 łyżkę cukru, ucieraj, aż staną się płynne. Domieszaj 1 łyżkę mąki, odstaw do wyrośnięcia na 20 min. Masło stop, ostudź. 1 jajko utrzyj z resztą cukru. Połącz z masłem, zaczynem, przetartymi żółtkami i ciepłym mlekiem. Domieszaj partiami mąkę przesianą z solą. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj, odstaw, by wyrosło. Składniki kruszonki wymieszaj, zagnieć, wstaw do lodówki. 

2. Dżem: śliwki umyj, osusz, wypestkuj. Wsyp cukier, podgrzewaj, aż owoce się rozgotują. Wlej rum, gotuj dżem, aż zgęstnieje, ostudź. 

3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrób. Podziel na 12-14 kulek, każdą lekko spłaszcz i zrób pośrodku zagłębienie. Włóż w nie po porcji zimnego dżemu i posyp kruszonką. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 25 minut w 200 st. C. Ostudź w otwartym piekarniku.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje