Kołduny ze śledziami

Pomysł na oryginalne danie

Składniki:

Reklama

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • olej
  • ok. 1/2 szkl. wody mineralnej (niegazowanej)

Nadzienie:

  • 2 filety śledziowe matiasy
  • 25 dag pieczarek
  • 3 cebule
  • 1 jajko
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Śledzie zalej wodą, odstaw na 3 godz., aby dobrze się wymoczyły. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Wrzuć grzyby, smaż je przez kilka minut, mieszając.

Cebulę obierz, grubo posiekaj, wrzuć na łyżkę rozgrzanego oleju i smaż na szklisto.

Śledzie osusz, filety pokrój w drobną kostkę.

Pieczarki zmieszaj z cebulką oraz śledziami. Do tego wbij jajko. Przypraw solą oraz pieprzem.

Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie. Do dołeczka wsyp szczyptę soli. Wbij jajko i zagnieć ciasto, powoli dolewając wodę.

Ciasto podziel na porcje. Cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij krążki. Nałóż na nie farsz. Zlep brzegi. W garnku gotuj posoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju. Na wrzątek porcjami wkładaj pierogi.

Gotuj minutę od momentu wypłynięcia.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje