Kolorowa zupa wiosenna

Czas na wiosenne menu!

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g marchewki
  • 300 g kalarepki
  • 300 g ziemniaków
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 100 g mrożonego groszku
  • 300 g filetu z kurczaka
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • pietruszka i szczypiorek do dekoracji

 

Przygotowanie:

Reklama

Marchewkę pokroić w plasterki, kalarepkę w słupki, ziemniaki w kostkę. Bulion zagotować. Ziemniaki gotować 10 minut, marchewkę i kalarepkę 5-6 minut. Dodać groszek i gotować 3 minuty. Bulion przecedzić. Mięso pokroić w kostkę i 5 minut smażyć na patelni, doprawić solą i pieprzem. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać do niej bulion, cały czas mieszając. Zagotować. Dodać śmietanę, ewentualnie doprawić. Warzywa i mieso w włożyć do zupy. Podawać w miseczkach posypane zieleniną.

 


Czas przygotowania: 40 minut

Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal


Dowiedz się więcej na temat: zupa | warzywa | wiosna

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje