Kolorowa zupa z klopsikami

Bardzo smaczna i pożywna!

Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 5 większych ziemniaków,
  • 40 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 cukinia
  • po 2 marchewki i szalotki,
  • 1 pietruszka
  • 6 szkl. bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • olej,
  • suszony lubczyk
  • 5 ziarenek pieprzu
  • sól, mielony pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Szalotki i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyż- ce oleju. Wystudź, połącz z mięsem, jajkiem i natką. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wyrób. Z masy uformuj 10 kulek. Ułóż je na deseczce i włóż do lodówki. Resztę warzyw oczyść, obierz, umyj, potnij w kostkę. 

2. Rozdrobnione jarzyny podsmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj listki laurowe i ziarenka pieprzu. Wlej bulion, gotuj 10 minut. Po tym czasie włóż klopsiki. Gotuj dalej 25 minut. Przypraw solą, pieprzem i lubczykiem

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje