Kolorowy, błyskawiczny kuskus

Idealne do podania na lekkostrawny obiad.

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 szklanki kaszy kuskus
  • pół kalafiorowego drzewka
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki obranych pistacji
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • ziarenka z jednego granatu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • po szczypcie mielonego kminu, słodkiej papryki, cynamonu
  • sól do smaku

1. Kaszę kuskus wsyp do miski, zalej 2 szklankami gorącej wody (możesz też użyć bulionu). Lekko posól, wymieszaj, nakryj talerzem i zostaw na ok. 15 minut.

Reklama

2. W tym czasie posiekaj natkę pietruszki. Granat przetnij i delikatnie wyjmij pestki. Krótko namocz żurawinę, po czym odsącz na sitku. Kalafior umyj, sparz i zetrzyj drobno jego kwiatki. Pistacje lekko posiekaj.

3. Dodaj wszystko wraz z orzeszkami piniowymi do kaszy kuskus (możesz odłożyć tylko część pesteczek granatu i natki do posypania). Dopraw papryką, kminem, cynamonem i ew. jeszcze solą, wlej oliwę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Jeśli odłożyłaś pesteczki granatu oraz natkę, posyp kuskus i od razu podaj.

Do kuskusu możesz dodać też pokrojoną w kostkę paprykę lub pomidory. Będzie jeszcze pyszniejszy!

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje