Kolorowy marmurek

Oryginalny przepis na marmurek - z pewnością zaskoczy Twoich gości!

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 1 kostka masła (lub margaryny)
  • 4 jajka l1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 waniliowy zapach do ciasta
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 torebka kisielu wiśniowego
  • tłuszcz i tarta bułka do foremki (ew. papier do pieczenia)
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania

1. Masło stop i wystudź. Jajka utrzyj z cukrem. Dosyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj zapach waniliowy oraz masło. Składniki dokładnie utrzyj mikserem.
2. Ciasto rozdziel na pół. Jedną część utrzyj z mąką ziemniaczaną, resztę –z kisielem w proszku.
3. Foremkę posmaruj tłuszczem. oprósz tartą bułką. Na przemian wkładaj do niej porcje jasnego i różowego ciasta. Piecz 50 minut temp. 175 st. Posyp cukrem pudrem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje