Kolorowy sernik z galaretką

Sernik z truskawkami.

Składniki na 12 porcji:

Reklama

- 1 gotowy spód biszkoptowy o średnicy 26 cm,
- 1 kg truskawek,
- 2 szklanki śmietanki kremówki 36 proc.,
- 2 opakowania serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
- 1 torebka galaretki truskawkowej,
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny,
- kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie:

1. Śmietankę ubij mikserem na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Bitą śmietanę połącz z serkiem waniliowym i likierem. Żelatynę wsyp do rondelka. Wymieszaj z małą ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje, rondelek postaw na bardzo małym ogniu, mieszając rozpuść żelatynę.
2.Truskawki opłucz. Usuń szypułki. Odłóż połowę owoców do dekoracji. Pozostałe truskawki pokrój na kawałki. Posyp cukrem pudrem i rozgnieć widelcem. Czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej. Przestudź. Galaretkę rozpuść w 2 szklankach wrzątku.
3. Rozgniecione truskawki wymieszaj z 1/3 masy śmietankowej oraz połową rozpuszczonej żelatyny. Pozostałą masę śmietankową połącz z rozpuszczoną czekoladą i resztą żelatyny. Biszkoptowy spód umieść w tortownicy. Na przemian wylewaj obie masy.
4. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Odłożone wcześniej truskawki pokrój na połówki. Gdy masy nieco stężeją, na wierzchu ciasta ułóż połówki truskawek. Polej tężejącą galaretką. Ponownie wstaw do lodówki na około 2-3 godziny.

Dowiedz się więcej na temat: galaretka | ciasta | truskawki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje