Konfitowany czosnek

Aktualizacja

Konfitowany czosnek powstaje przez długie smażenie na małym ogniu. Dzięki temu jest delikatny w smaku i aksamitny w konsystencji. Świetnie sprawdzi się na grzance, ale polecany jest także do dań mięsnych. Warto wypróbować konfitowany czosnek!

Konfitowany czosnek: W ten sposób pozbędziesz się jego dominującego aromatu
Konfitowany czosnek: W ten sposób pozbędziesz się jego dominującego aromatu123RF/PICSEL

Konfitowany czosnek - przygotowanie


Czosnek obierz starannie ze skórki i przełóż do garnka. Dodaj przyprawy, a ich dokładną ilość dostosuj do swoich upodobań smakowych. Jeśli lubisz ostrość – postaw na więcej posiekanej papryczki chilli, fani ziół nie powinni oszczędzać na rozmarynie czy tymianku.

Zalej neutralnym w smaku olejem roślinnym lub oliwą z pierwszego tłoczenia w taki sposób, aby tłuszcz dobrze zakrył wszystkie ząbki. Doprowadź niemal do wrzenia, a następnie zminimalizuj moc grzania pod naczyniem.

Smaż przez ok. 45 minut, od czasu do czasu poruszając garnkiem. Stosuj jako pastę do pieczywa lub dodatek do mięs.

Sprawdź również:

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Flaczki z boczniakówPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas