Konfitura z cebuli i złotych owoców

Suszone owoce doskonale nadają się do letnich przetworów, które na długo pozwolą nam zachować lato w słoiku.

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 120 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Szczypta chilli

Sposób przygotowania

Cebulę koimy w drobną kostkę i smażymy pod przykryciem do momentu aż będzie miękka. Następnie dodajemy do niej świeży tymianek, złote owoce, ocet balsamiczny oraz chilli, sól i pieprz. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem, aż połączą się w jedną całość, raz na jakiś czas mieszamy konfiturę. Gotową konfiturę skrapiamy sokiem z cytryny i wszystko jeszcze raz mieszamy, w zależności od upodobań możemy dodatkowo doprawić do smaku. Konfiturę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs lub serów, podawana na ciepło lub zimno. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje