Konfitura z jabłek i rodzynek z odrobiną cynamonu

Domowe przetwory przywodzą na myśl spiżarki naszych babć i pozwalają wrócić do niezapomnianych smaków dzieciństwa, bo przecież najlepiej w środku zimy smakować będzie konfitura przygotowana jeszcze latem, własnoręcznie z najlepszych jabłek.

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 100 g Rodzynek luksusowych np. Bakalland
  • 150 g Rodzynek bursztynowych np. Bakalland
  • 1 łyżka cynamonu
  • Pół szklanki wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 jabłko
  • Sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w cienkie kawałki (jabłka można też zetrzeć na tarce). Następnie do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny. Smażymy na małym ogniu, często mieszając. Kiedy jabłka będą wystarczająco miękkie dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Gotową, jeszcze ciepłą konfiturę przekładamy do słoików i poddajemy procesowi pasteryzacji przez ok. 30 minut. Gotową konfiturę możemy przechowywać w domowej spiżarce i otworzyć kiedy tylko będziemy mieć na nią ochotę.

Reklama

 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje