Koperty szpinakowe

Nie wiesz co przygotować na wspólny wieczór ze znajomymi? Ta przekąska będzie idealna!

Składniki

  • Masło Ekstra np. ,,Piątnica” 1 łyżka
  • szpinak mrożony 500g
  • czosnek 2 ząbki
  • Śmietanka 30% np. „Piątnica” 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • Serek wiejski 200g np. „Piątnica” 1szt.
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • jajko 1szt.

Sposób przygotowania

Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony  z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje